Brutális gyömbérkenyér-torta

Ez a torta nem gyorsan elkészíthető, nem olcsó, nem könnyű, nem glutén- és laktózmentes, viszont brutálisan finom. És megváltoztat mindent, amit eddig gondoltunk a gyömbérkenyérről. Vagyis a kekszről, per izéről, száraz téglaszerű micsodáról, amit karácsonyi házikók építgetéséhez használnak cukros tojásfehérje bigyókával. Ugyanis a gyömbérkenyér nem ez, hanem bizony ilyen tortaformátumot öltő hihetetlenül gazdag sütemény – nincs helye a becézésnek, ez nem egy süti – a távoli, kissé kesernyés égettcukor aromával, amit a fekete melasz kölcsönöz a tortánknak. Persze, van benne a melegséget jelentő gyömbér, egy leheletnyi fahéj és szecsuáni bors is, de az igazi főszereplő a melasz. És lehetőleg a fekete nádmelasz, de a sima fekete melasz is megteszi a dolgát, földes és karamelles ízt, sőt színt is ad.

A sötét – a mélybarna ünnepi ebédlőasztalok színét idéző – torta méltó ellentéte a hófehér krém, ami szinte megvilágítja a süteményt. A tészta karamelles ízét még jobban kiemeli a krém édessége, amit a benne levő krémsajt savanykássága enyhít.

Megállja a helyét az ünnepi asztalon, sőt nyáron is, ha friss bogyós gyümölcsökkel tálaljuk. Ugyan nem kifejezetten könnyű nyári, de senki nem fog panaszkodni, higgyétek el.

 

MELASZOS GYÖMBÉRKENYÉR-TORTA

A tortához:
170 g vaj
1 1/2 csésze fekete (nád)melasz
3/4 csésze sötétbarna cukor
1/3 csésze kristálycukor
3 1/4 csésze liszt
1/2 tk finom só
2 1/2 tk szódabikarbóna
2 tk őrölt gyömbér
1/2 tk fahéj
1/4 tk őrölt szecsuáni bors
2 tk kakaópor
1 tk vaníliaesszencia
2 db tojás
1 1/2 csésze teljes tej

A krémhez:
450 g krémsajt
1/4 csésze liszt
1 csésze kristálycukor
1/4 tk só
1 csésze teljes tej
1 tk vaníliapaszta

 

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, egy 25 cm-es kerek tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, kikenjük kevés vajjal.

A kockára vágott vajat, a melaszt a kétféle cukorral összeolvasztjuk egy edényben, kevergessük, míg a cukor elolvad, de nem kell felforralni. Tegyük félre hűlni.
A lisztet egy nagyobb tálban keverjük el az őrölt fűszerekkel, a szódabikarbónával, a kakaóval és a sóval.
A tojásokat verjük fel, adjuk a tejhez, keverjük bele a vaníliát, majd adjuk a melaszos keverékhez, dolgozzuk simára. Aztán ezt az egészet öntsük a lisztes keverékhez, habverővel keverjük simára. Elég folyós masszát kell kapnunk, amit öntsünk az előkészített formába, majd toljuk be a sütőbe kb. 1 órára. Ellenőrizzük tűpróbával, ha tisztán jön ki a tű, készen van.
Vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni a formában 20-30 percet, majd szedjük ki és hagyjuk teljesen kihűlni.
Amíg a torta sül, készítsük el a krémet. A szobahőmérsékletű krémsajtot elektromos habverővel verjük habosra. A tejet, a lisztet, a cukrot és a vaníliát keverjük simára egy habverővel, tegyük közepes tűzre és állandó keverés mellett forraljuk fel, majd főzzük 1-2 percet, sűrűsödjön be. Hűtsük langyosra, de inkább hidegre, adjuk a krémsajthoz, verjük 2-3 percig habverővel, aztán tegyük be a hűtőbe felhasználásig.
Ha a torta TELJESEN kihűlt – különben felmelegíti a krémet és szét fog csúszni az egész (mondjuk erre enélkül is elég nagy az esély) – vágjuk ketté a tortát, töltsük meg a krém felével, a tetejére pedig kenjük a másik felét.
A szétcsúszás veszélyét kicsit redukálhatjuk, ha a krémet közvetlenül a felhasználás előtt és alapos hűtés után újra felverjük elektromos habverővel.

 

melaszosgyomber

Az eredeti recept a Food52-ről van.

Leave a comment